Lyssna på oss! är ett treårigt projekt som drivs av Demokratipiloterna med medel från Allmänna arvsfonden. Vårt mål är att öka kunskapen om ciskvinnor, ickebinära och transpersoner, som tilldelats könet kvinna vid födseln, med ADHD och/eller autism i åldern 16-40 år. Nedan kallad målgruppen.
Vi vill med projektet öka kunskapen och förändra yrkesverksammas bemötande av målgruppen. Vi har tagit fram en enkätrapport, en bok och en utbildning för att utbilda yrkesverksamma och därmed minska utsatthet, diskriminering och psykisk ohälsa hos målgruppen. Vi vill också öka kunskapen hos övriga i samhället om hur det ser ut, möjliggöra för målgruppen och deras anhöriga att ha ett handfast material att diskutera kring för att stärka sin egen kunskap och också ha som hjälp om de bemöts illa inom skola, vård och myndigheter.
Yrkesverksamma inom skola, vård och myndigheter är projektets andra primära målgrupp, nedan omnämnda som ”yrkesverksamma”.
Centralt i projektet är målgruppens delaktighet. Vi har en projektgrupp bestående av målgruppen och projektet involverar fler personer ur målgruppen i alla delar för att få en så stor bredd som möjligt. De kommer från hela Sverige.
Vi har under projektet byggt upp ett nationellt nätverk med personer ur målgruppen för att stärka gruppen och möjliggöra för engagemang i projektaktiviteterna under projekttiden. Inom projektet vill vi aktivera målgruppen för att vi tillsammans kan känna att vi äger frågan, kan påverka, bli lyssnade på – och att skapa faktisk förändring.
Projektet har som tidigare nämnts tagit fram en bok med bemötandemetod för yrkesverksamma. Boken riktar sig till yrkesverksamma, anhöriga, målgruppen och allmänhet – där fakta och personliga berättelser varvas. Boken kan användas som underlag för diskussion och studiecirklar. Det nätverk som byggts upp utgör basen för gemensamt påverkansarbete som t.ex. debattartiklar, utbildning och föreläsningar. På det sättet når projektet ut till allmänhet, olika instanser och yrkesgrupper.
Ur nätverket skapas ett utbildarnätverk som ansvarar för utbildning av yrkesverksamma. Slutligen kommer en slutkonferens anordnas där framtaget material presenteras tillsammans med de erfarenheter som gjorts under projektet. Vi kommer också ha en utställning i januari 2025 som berättar om projektet, volontärerna, utbildarna, utbildningarna och vilka framgångar som nåtts.